Beeing Blog

Bezoek Curfsgroeve

Vanuit de drachtplanten cursus werd benoemd dat de Curfsgroeve wel een hele bijzondere locatie is als het gaat om biodiversiteit. Een paar maanden terug hadden we al met de drachtplanten cursus een bezoek gebracht aan groeve 't Rooth. Hier hebben we kennis leren maken met Paul Leenders. Toen kwam er een bericht langs op facebook. Een excursie vanuit het Limburgs Landschap door Paul Leenders door de Curfsgroeve. Voor iets wat zo ongeveer in de achtertuin ligt is dat natuurlijk wel een bezoekje waard. Het beloofde een enorm warme dag te worden. Hoed op, wandelstok mee, goede wandelschoenen aan en om tien uur stonden we klaar op de parkeerplek van de Nachtegaal in Meerssen. Van hieruit is het een korte pittige klim naar boven. We liepen als eerste boven langs het afgesloten gedeelte van de Curfsgroeve. En ook hier al kun je bijzondere dingen zien. Want hier zit ook een bijenwand die elk jaar onderhouden wordt zodat de mergel vrij blijft en de bijen er hun nageslacht in de gaatjes achter laten. Ook als je op de flora let zie je al heel veel rond vliegen. Hommels met knal oranje stuifmeelkorrels op de poten. En, een oog voor alles wat apart is zagen we iets langs vliegen, met de telefoon er achter aan om een foto te maken, en jawel hoor, een vierbandgroefbij. Een zeldzame soort die volgens Paul in deze groeve toch niet meer zo zeldzaam is. Hoe mooi is dat, dat je door juist natuur beheer ervoor kan zorgen dat soorten weer zich kunnen herstellen. Paul toch maar eens vragen of we wat langer mee de groeve in mogen om te kijken wat er nog meer voor bijzonders rond vliegt. Zo zou er ook een oehoe moeten zitten, heb goed rond gekeken met de verrekijker, maar denk dat de oehoe een lekker koel plekje heeft opgezocht. En natuurlijk heel begrijpelijk. Paul vertelde dat de temperatuur in de groeve nog wel eens 5 graden hoger kon liggen dan het gebied er om heen. Ook deze groeve kent een bijzondere geschiedenis en met wat fantasie zou je op sommige plekken zelfs een velociraptor kunnen zien lopen. Het was een bijzonder mooie ervaring om onder begeleiding van Paul door deze groeve te mogen lopen. De telefoon staat inmiddels vol met foto's van planten, bloemen, spinnen, salamanders en bijen. En, niet vast gelegd, maar wel in het geheugen gegrift, we hebben een wouw zien vliegen. 

Lees meer »

Landelijke Open Imkerijdagen

Het weekend van 13 en 14 juli worden door het hele land de Landelijke Open Imkerijdagen gehouden. Verschillende imker collega's melden zich aan via de website van het NBV (Nederlandse Bijenhouders Vereniging) en maken zo bekend dat ze mee doen en de deuren op een of allebei deze dagen openen voor het nieuwsgierige publiek, die meestal dan ook graag een potje honing lusten. Wij waren 14 juli te vinden bij onze imker collega en vriendin Michelle bij Imkerij de BIJdrage in Roermond. Roy, mijn man, had de belangrijke taak de hele dag de hondjes rustig te houden en had zich in de woonkamer geinstalleerd met de drie border collies van Michelle en onze eigen corgi. Het werd 10 uur en Michelle grapte al dat er of niemand komt of dat het een compleet project x zou worden. Gelukkig viel het allemaal mee, en iets na 10 stroomde de eerste bezoekers binnen. Er was koffie en thee en wat versnaperingen bij de ingang aanwezig, samen met een winkeltje en een tafel waar kinderen een hoofdband met een bij erop konden versieren en maken. In kleine groepjes konden ze mee naar achter om de imkerij te bezoeken waar Michelle het een en ander over de honingbijen verteld en hun verschillende producten liet zien uit de bijenkast en hoe we dit uit de kasten verzamelen. Buiten stond ook nog een observatiekast waar de bezoekers op zoek konden gaan naar de koningin.Voor de mensen die niet zo bang zijn aangelegd en echt heel nieuwsgierig zijn konden een imker pak aantrekken en met Peter of Willemien naar het aller achterste gedeelte om een kijkje in de bijenkasten te nemen. Om vier uur zaten we met wat laatste bezoekers nog na te praten en te genieten van een succesvolle dag waarbij we hopelijk een aantal mensen wat wijzer hebben gemaakt en een passie voor alles wat rond vliegt hebben gewekt. 

Lees meer »

Drachtplanten cursus groeve 't Rooth

Gister hebben we als onderdeel van de drachtplanten cursus een bijzonder bezoek gebracht aan de groeve van 't Rooth. Dit is normaal een afgesloten gebied waar je zonder gids niet binnen komt. Ook is hier het bevruchtingsstation geplaatst van de imkervereniging Maastricht en Mergelland. Het is een afgesloten gebied voor bezoekers maar ligt dus ook als het ware afgesloten van de omgeving en creëert daarmee zijn eigen bubbel. Hier maakt de imkervereniging gebruik van voor de bevruchting van nieuwe koninginnen. Ook zou er een darren verzamel plek zijn in de groeve. De rondleiding werd gedaan door Paul Leenders vanuit Stichting het Limburgisch landschap. De groeve zijn ontstaan vroeger voor de winning van mergel. En het bijzondere is toch wel, toen der tijd werd er redelijk geprotesteerd voor de aantasting van de natuur. Tegenwoordig zijn de groeve juist de plek waar biodiversiteit floreert. Je waant je dan ook werkelijk in een ander land als je door de groeve loopt. Er wordt samen met een ecoloog gekeken welk beheer nodig is om de flora en fauna te ondersteunen. Zo worden mergelwanden vrij gemaakt zodat wilde bijen hier de kans krijgen te nestelen. Maar in een wand zat het ook vol met zwaluwen. Paul Leenders vertelt met passie over de plek maar ook met pijn bij de mogelijke toekomst. 

Lees meer »

Start workshop seizoen

Niet alleen de aftrap is gegeven om de selectieve vallen te plaatsen, maar ook het workshop seizoen met Gizmo is duidelijk van start gegaan. Terwijl ik nog langs een aantal bijenkasten probeer te gaan om te controleren of ze nog wat nodig hebben voor de laatste weken voordat echt alles goed van start gaat, staan er ook al wat workshops op voor Gizmo. Dikke week terug waren we al welkom op een scouting groep in Landgraaf, komend weekend hebben we twee workshopjes veel dichter bij op staan. Het valt te merken dat het weer beter wordt. Nu vliegt Gizmo ook wel in de winter hoor. Maar toch blijven de workshopjes in de koudere maanden altijd uit.

Lees meer »

Spring trapping is begonnen

Het start schot is gegeven. We kunnen de selectieve vallen buiten zetten. De temperatuur blijft de komende week lekker, waardoor er meer koninginnen van de Aziatische hoornaar uit hun winterslaap komen en op zoek gaan naar wat zoetigheid en een embryo nest gaan maken waarin de eerste eitjes gelegd worden. Dus voor vele hoornaar jagers in Nederland is dit het moment om hun selectieve vallen buiten te plaatsen en twee maal per dag te controleren of er iets in zit en eventuele bijvangst vrij te laten. Nu zijn de vallen zo ontwikkeld dat de Europese hoornaar er niet in kan komen en alle kleinere beestjes weer eruit kunnen kruipen. Aangezien dit nog niet goed is getest is het belangrijk om dat bij te houden en te noteren. Want als er teveel bijvangst is en die komen niet uit de selectieve vallen,  dan doen we eigenlijk meer schade toebrengen dan de Aziatische hoornaar zelf en dat is niet de bedoeling. De biodiversiteit in Nederland staat al enorm onder druk. We zouden dus allemaal ook zeker kunnen meehelpen door meer plekken te creëren voor insecten door het in onze tuin wat meer zijn gang te laten gaan, of zaden te zaaien van inheemse planten soorten die gekweekt zijn door een lokale kweker. De komende twee maanden ongeveer is het dus twee maal daags de selectieve vallen controleren totdat we weer een seintje krijgen dat de werksters gaan vliegen. Tegen die tijd zal ik wel een nieuwe blog schrijven hoe en wat betreft het plaatsen van wiekpotten, markeren en richting en tijd bepalen. Laten we onze inheemse insecten populatie helpen en hopelijk vangen we heel wat koninginnen weg. Want zoals me uit het boek de insectencrisis wel duidelijk werd, wij mensen kunnen niet zonder insecten.

Lees meer »

Voorbereidingen Aziatische hoornaar

Nog even en dan is het zo ver. Dan krijgen we het start schot dat de selectieve vallen geplaatst mogen worden. Veel collega imkers zijn dan nu ook bezig met hun vallen klaar te maken. Achter de schermen gebeurt er ook vanalles. Want willen we voor de Aziatische hoornaar goed de rem erop kunnen trekken zullen we effectief aan de slag moeten. En daarom zit ik dus op een zondag ochtend foto's te maken van Aziatische hoornaars terwijl ik liever nog in bed had willen liggen. Helaas loop ik wat achter en zal ik toch ook langzaam echt aan de slag moeten met het klaar maken van mijn selectieve vallen. Ik ga proberen er zoveel mogelijk mensen erbij te betrekken. Dus klaar maken, langs op locaties, informatie geven. Dat gaat nog een heel werk zijn. Dus ik ga maar een stoppen met type nu mijn foto's ingeladen zijn en weer hard aan het werk.

Lees meer »

Ambassadeur Biodiversiteit

Eind vorig jaar ben ik begonnen met de cursus vanuit de Nederlandse Bijenhouders Vereniging tot Ambassadeur Biodiversiteit.  In april heb ik de cursus met succes afgerond. En dat wilt alleen maar zeggen dat er meer werk aan de winkel is. Tijdens de cursus hebben we enorm veel handvaten gekregen hoe we informatie kunnen opzoeken en welke wegen we kunnen bewandelen om een locatie meer biodivers te maken.Als afsluiting van de cursus moest iedereen een eindopdracht maken. Ik had voor de opdracht gekozen om dit te betrekken op mijn eigen scouting groep Titus Brandsma Maastricht. Bij het scouting gebouw zit ook een tuintje waar zeker enorm veel potentie zit. Educatie vind ik een enorm belangrijk punt, en door het samen te doen met de kinderen krijg je niet alleen een stukje bewustwording, maar zijn de kinderen ook weer lekker bezig in de natuur.  In mijn opdracht had ik een verwijzing gedaan naar de thuis editie van de Kids Party, waarbij ik dus de vraag kreeg om ook daar iets over te vertellen. Tijdens de cursus kwam ik er vooral achter dat ik echt nog mijn plantenkennis vooral verder mag uitbreiden. Dus op zoek gegaan naar hoe we dit kunnen aanpakken. Redelijk wat mensen in de cursus groep hadden een achtergrond in groenvoorziening en bezitten daarmee een enorme planten kennis maar ook kennis over het snoeien en onderhouden van het groen. Dus van het een kwam het ander en ben ik eens gaan rond kijken. En toen struikelde ik over een cursus tot hovenier. Dus de volgende stappen zijn gezet om meer kennis te vergaren.  

Lees meer »

Veranderingen 2022

Het komend jaar gaat enorm in het teken van veranderingen staan. Zo willen wij ons naast het imkeren en de workshops met Gizmo gaan we ons ook inzetten voor biodiversiteit. Dit wilt niet alleen zeggen dat we op de locaties die ik ter beschikking heb biodiversiteit zal bevorderen maar ook dat we workshops hierin gaan aanbieden. Ook zijn er een aantal ontwikkelingen in gang gezet waar we nog even niet te veel over gaan vertellen maar waar we dol enthousiast over zijn. Als goede voornemen hebben we ernaast om dit jaar meer te gaan wandelen. Dus doen we mee met de challenge van wandelpin. 20 weken in 2022 waarin je totaal 22 kilometer loopt. De eerste kilometers zitten er al op. Het doel is om de meeste kilometers ook samen met Gizmo te gaan lopen. Dus zie je ons lopen, spreek ons zeker even aan. Het behouden van onze natuur wordt steeds belangrijker, en er wordt gezegd, om mensen bewust te maken, zul je ze er mee in contact moeten laten komen en er op verliefd laten worden. Nu zijn wij altijd verliefd geweest op de natuur.  Zelfs de dieren waar de meeste van gruwelen kunnen wij alleen maar vol bewondering kijken. 2022, corona of niet, we gaan er een top jaar van maken.Nog een fijne jaarwisseling aan iedereen.

Lees meer »

World Falconry Day

Vandaag is het World Falconry Day. Officieel ben ik geen valkenier. Want in Nederland is een valkeniers akte dan een vereiste. Als je de definitie opzoekt dan  gaat het om iemand die de valkerij beoefent. Een valkenier moet in staat zijn om zijn vogel een prooi te laten slaan. De valkerij is dan ook een jachttechniek.  Daarbij wordt jagen met een uil normaal gesproken niet gedaan. Muizen, ratten en dergelijke blijken geen aantrekkelijk eten voor op de tafel te zijn. In Nederland mag jagen overigens alleen met de Havik en de Valk. Dit is overigens anders in onze buurlanden. Er zijn overigens, maar niet heel veel, valkeniers die ook jagen met hun Europese oehoe op bijvoorbeeld vossen. Zie je het al voor je. Toch wordt het jagen met uilen en het houden van uilen niet onder de valkerij gezien. 

Lees meer »

Waarom Beeing Nature

Mijn hele leven ben ik al geboeid door dieren en de natuur. In 2014 koos ik dan ook voor een opleiding tot paraveterinair, die ik in 2018 succesvol heb afgerond. Tijdens mijn opleiding kwam ik in contact met geweldige dieren. Bijen en roofvogels. Van daaruit groeide mijn passie voor de natuur. Als mens is het belangrijk om na te gaan waar je goed in bent en waar je in wilt groeien. Ik ben altijd goed geweest in het contact met dieren en in de natuur. Al van klein kinds af aan was ik regelmatig boven in de bomen in het bos te vinden. Ik werk graag voor en samen met dieren en de natuur, en wil hier op elk vlak dan ook blijven groeien.Tijdens de opleiding tot paraveterinair heb ik een enorme passie gevonden voor imkeren en valkenieren. Twee oude ambachten. De naam Beeing Nature is dan ook wel heel mooi gekozen zodat ik kan blijven groeien in mijn gevonden passie. Beeing in service for nature, beeing with nature, beeing there for nature.Ik zal mij blijven inzetten en blijven ontwikkelen voor flora en fauna.

Lees meer »